"Веолия" и "Елаб" представят втория глобален барометър на екологичната трансформация

"Екологична трансформация: Все още ли сме готови?"

От 2022 г. насам "Веолия" в партньорство с "Елаб" публикува резултатите от провежданото на всеки две години проучване "Барометър на екологичната трансформация" – единствено по рода си глобално проучване на общественото мнение. То се осъществява за да установи доколко се приемат екологичните решения, да анализира пречките, както и механизмите за ускоряване на трансформацията. Представителната извадка на това проучване обхваща повече от половината световно население на пет континента.

Второто издание предлага уникална представа как хората по света възприемат последиците от изменението на климата. Нараства тяхната загриженост за здравето им и виждат заплаха за условията на живот заради екологичните предизвикателства. Осъзнавайки тези опасности, хората по света призовават за действие.

За да се справи с тези предизвикателства, световното население заявява готовност да приема необходимите промени за по-широко прилагане на съществуващите решения за борба с климатичните промени и замърсяването. Тяхното желание за действие е породено от необходимостта да се предпазят от екологичните и климатичните кризи. Те считат, че цената на бездействието ще бъде много по-висока от тази на действието.

Вижте всички резултати за Франция и света на този линк

Основни изводи на световно ниво

  • 97% от населението по света смята, че здравето е основна грижа и с приоритет пред крайната цена, когато става въпрос за местни решения, свързани с водите, отпадъците и енергията.
  • 64% от населението по света се чувства уязвимо по отношение на здравните рискове, предизвикани от изменението на климата - увеличение на инфекциозните заболявания, замърсяване, влошено качество на храната и проблеми, свързани с психичното здраве.
  • 67% от населението по света смята, че решение, което допринася за опазването на здравето им, би ги насърчило да променят навиците си или да приемат малко по-висока цена.
  • 66% от населението по света изразява убеденост, че бездействието ще струва на човечеството повече отколкото екологичните действия.

"Намираме се на кръстопът. изправени пред предизвикателствата, свързани с изменението на климата, радикалните действия и екологичната пауза влизат в противоречие. И двете предполагат големи социални, икономически и екологични рискове. Веолия предлага трети начин: екология, която трансформира нашите икономики, за да осигури защита на населението. Екологичната трансформация не може, а и не трябва да се осъществява без гражданите по света. Вслушването помага да се разберат притесненията и потребностите на всички, да се определят способите за промяна, които са не само приемливи, но и желателни, както и да се намерят смисъл и мотивацияа за промяна с цел изграждане на устойчиво бъдеще", каза Естел Бръшляноф, Главен изпълнителен директор на Веолия. "Резултатите от второто издание на проучването "Барометър на екологичната трансформация" свидетелстват за обществена нагласа в световен мащаб, твърдо фокусирана върху действията. Налице е високо ниво на очаквания за опазване на нашето здраве чрез премахване на замърсяванията и защита на териториите ни от екстремни климатични явления. Това е урокът, който ще насочва действията ни през идващите години".

За Бернар Санане, Председател на агенцията за проучвания и консултантски услуги "Елаб":

"Докато в много страни се надигат гласове с призив за екологична пауза, второто издание на барометъра на екологична трансформация показва обществено мнение в световен мащаб, разкриващо в по-голямата си част убеденост, че бездействието ще струва на човечеството повече отколкото инвестициите, необходими за екологичния преход. На всички континенти хората се страхуват от влошаване на условията на живот, както и от опасността да се разболеят заради замърсяването. За 18 месеца неуспехът на екологичното въображение и усещането за липса на конкретни резултати тласнаха много страни към фатализъм. Навсякъде, обаче, опазването на здравето стана мощно средство за насърчаване на желанието за екология и приемането на промени в поведението или на допълнителни разходи за екологични решения".

Основни изводи за финансовата приемливост на екологичните решения в световен мащаб

 

Декарбонизация

8 от 10 души в света са съгласни да плащат малко повече за енергия, генерирана на местно ниво, от нерециклируеми отпадъци и биомаса, за да: 
гарантират енергийните доставки за страната си
и да намалят въглеродните емисии, генерирани при производството на енергия.

 

Възстановяване на ресурси

79% (с 10% повече спрямо 2022 г.) са съгласни да консумират храни от селското стопанство, в което се използва рециклирана вода, когато повторното използване на вода намалява риска от недостиг на вода за питейни нужди, за нуждите на селското стопанство и икономиката на страната.
66% (с 13% повече спрямо 2022 г.) са готови да пият вода, произведена от рециклирана отпадъчна вода, за да намалят риска от нейния недостиг. 
8 от 10 души в света са готови да плащат малко повече за електрически или електронни устройства, ако батерията и устройствата се рециклират, и за да ограничат замърсяването, свързано с извличането на редки метали.

 

Премахване на замърсяванията

84% са готови да плащат малко повече за вода, а
81% - за плодове и зеленчуци, за да се финансират решения за справяне със замърсяването на водата и почвата (като 33% и 31% съответно ще го направят без да се замислят).
Рисковете за здравето се считат за неприемливи. Те насърчават решения за премахване на микрозамърсителите от водата и почистване на земеделски почви.

За методологията
Проучването е проведено в 26 страни на 5 континента с повече от 29 500 анкетирани лица (между 1 000 и 2 000 от страна). Страните бяха подбрани по демографската им тежест, приноса им към емисиите на парникови газове.и възможност за осигуряване на разнообразие в политическо, културно и екологично измерение. Като цяло тези страни представят почти 60% от населението на света и 67% от емисиите на парникови газове в целия свят. Проучването е проведено онлайн в периода 17 октомври - 6 декември 2023 г. За всяка от 26-те страни е определена представителна извадка с постоянно пребиваващи лица на възраст 18 или повече години. Честота: проучването се провежда на всеки 18 месеца (което осигурява дълъг период на промяна на представи, мнения и поведения).

За "Елаб"
"Елаб" е независима агенция за проучвания и консултантски услуги, основана през 2015 г. от Бернар САНАНЕ. Провежда многобройни проучвания за бизнеса, професионално заинтересовани страни и медии във Франция и в чужбина, особено по социални въпроси и обществени дебати.
www.elabe.fr @elabe_fr

За Веолия
Групата Веолия се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С присъствие на пет континента, с близо 218 000 служители по света, Групата проектира и внедрява решения, едновременно практични и полезни, за управлението на водите, отпадъците и енергията, с които допринася за радикална промяна в настоящата ситуация. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, „Веолия“ съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2023 г. Групата Веолия доставя водоснабдителни услуги на 113 млн. души, канализационни услуги – на 103 млн. души, произвежда почти 42 млн. MWh електроенергия и рециклира 63 млн. т отпадъци. "Веолия Енвиронман" (регистрирана на борсата Paris Euronext: VIE) отчита през 2023 г. консолидиран приход от 45,3 млрд. евро.
www.veolia.com